۱۳۹۶ يکشنبه ۱۰ ارديبهشت

معاون آموزشی پژوهشی پژوهشکده گردشگری جهاد دانشگاهی خراسان رضوی مطرح کرد
بی‌توجهی به پژوهش‌ در حوزه علوم انسانی

۱۳۹۵/۹/۲۵

معاون آموزشی پژوهشی پژوهشکده گردشگری جهاد دانشگاهی خراسان رضوی گفت: معمولا توجه چندانی به حوزه پژوهش در علوم انسانی نمی‌شود.

به گزارش روابط عمومی سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی، دکتر هادی رفیعی، در نشست «چالش‌های پژوهش در علوم انسانی» که در محل پژوهشکده گردشگری جهاددانشگاهی خراسان رضوی برگزار شد، اظهار کرد: سرمایه‌گذاری زیادی بر روی حوزه‌ی علم و دانش در کشورهای مختلف انجام می‌شود و این مقیاس برتری میان کشورها محسوب می‌شود. اما ما در حوزه پژوهش علوم انسانی با چالش‌هایی روبه‌رو هستیم.

وی با بیان اینکه توجه به حوزه پژوهش‌ در علوم انسانی معمولا پایین‌تر از متوسط است، ادامه داد: تحقیق و پژوهش تنها از منظر تحقیق‌کتابخانه‌ای یا عملیاتی نیست. مطالعات انجام شده باید در دانش کاربردی برنامه‌های مختلف قرار گیرد.

معاون آموزشی پژوهشی پژوهشکده گردشگری جهاد دانشگاهی خراسان رضوی بیان کرد: اولین چالش پژوهشی در علوم انسانی، روشن نبودن پژوهش فرهنگی‌تحقیقی در محیط‌های اجرایی و دانشگاهی است، تحقیقات حتما باید جنبه کاربردی داشته باشد. در سازمان‌ها بسیاری از تصمیمات در سطح کارشناسی گرفته می‌شود که پشتوانه پژوهشی ندارد.

رفیعی تاکید کرد: بودجه‌های تحقیق و پژوهش در ایران یک چالش محسوب می‌شود. مصوب است یک تا سه درصد از بودجه سازمان‌ها باید به پژوهش تخصیص یابد؛ اما در بعضی از سال‌ها این رقم به نیم درصد و همچنین در برخی از دستگاه‌ها که مکلف به دادن بودجه پژوهشی هستند، به صفر درصد می‎‌رسد.

وی ادامه داد: از دیگر چالش‌ها بروکراسی اداری است که در پژوهش‌ها بسیار زیاد است. از لحظه انعقاد قرار داد تا انجام آن دو سال زمان می‌برد، گاهی موضوع پژوهش، مسائل روز است و با این وجود موضوع از بین می‌رود. اولویت‌های تحقیقاتی بسیار مهم است و نیازهای جامعه باید با اولویت تحقیقات دستگاه‌ها تطبیق یابد.

رفیعی یادآور شد: پژوهشگران به این تخصص به عنوان شغلی که از طریق آن امرار معاش کنند، نگاه نمی‌کنند.

وی با بیان اینکه در اختیار گذاشتن آمار و اطلاعات به پژوهشگر، چالش دیگر پیش‌روی پژوهشگران است، ادامه داد: معمولا آمار وجود دارد اما در دسترس پژوهشگر نیست. گاهی باید بستر فراهم شود تا آمار را خود پژوهشگر به دست بیاورد، اما در این زمینه سرمایه‌گذاری وجود ندارد. بدون پشتوانه آمار قوی، تحقیقات به خوبی صورت نمی‌گیرد.

معاون آموزشی پژوهشی پژوهشکده گردشگری جهاددانشگاهی خراسان رضوی افزود: آمار در بسیاری از دستگاه‌ها و بخش‌های خصوصی تولید می‌شود، اما دسترسی پژوهشگر به آن بسیار مشکل است؛ حتی در دانشگاه‌ هم برای انجام پایان‌نامه در زمینه آمار مشکل وجود دارد.

رفیعی اظهار کرد: متاسفانه در کیفیت پژوهش‌ها نیز مشکل وجود دارد، زیرا به دلیل نوسان بودجه، پژوهشگر در موسسه تداوم ندارد. کیفیت در تحقیقات دو بعد دارد، بعد درونی که مربوط به روحیات اساتید و پژوهشگران است و بعد دیگر مربوط به مسائل خارج از اوضاع پژوهشگر مانند تخصیص بودجه و... است.

اولین صفحهقبلی1923 ÇÒ 1991بعدیآخرین صفحه