. .
۱۳۹۵ سه شنبه ۱۰ اسفند
Skip Navigation Linksصفحه اصلی -> معاونت پژوهشی -> پژوهشکده ها -> پژوهشکده فناوری مواد غذایی -> گروه پژوهشي كيفيت و ايمني مواد غذايي
. .

گروه پژوهشي كيفيت و ايمني مواد غذايي
کيفيت به معناي شناسائي ويژگي‌هاي يک فراورده به‌گونه‌اي که خواسته‌هاي مشتري را در سطح قابل قبول برآورده کند، تعبير مي‌شود . ایمنی عبارت از کنترل کلیه شرایط و معیارهایی است که در طی تولید، فرآوری، نگهداری، توزیع و آماده¬سازی غذا به منظور اطمینان از سلامتی، بی نقصی، مفید و کامل بودن آن برای مصرف انسانی، باید رعایت گردد. در همین راستا گروه پژوهشي كيفيت و ايمني مواد غذايي از سال 1382 فعاليت‌ خود را در زمينه اجرای طرح‌هاي تحقيقاتي كاربردي با هدف ارتقاء سطح سلامت و ايمني مواد غذايي با همکاری واحدهای تولیدی، سازمان‌ها و ارگان‌های نظارتی مرتبط آغاز نموده است.
چشم‌انداز:
گروه پژوهشی پيشرو در سطح ملی در زمینه افزایش کیفیت و سلامت مواد غذایی به ويژه شیر و فراورده‌های لبنی
محورهاي اصلي فعاليت:

  • توسعه، بهينه‌سازي و طراحي روش‌هاي پايش كيفيت و سلامت مواد غذايي در طول زنجيره توليد تا مصرف

  • شناسايي، نحوه كنترل و تعيين حد مجاز بقاياي سموم، آلاينده‌ها و تركيبات دارويي در مواد غذايي در طول زنجيره توليد تا مصرف

  • بررسي اثر عوامل بيولوژيكي، تكنولوژيكي و زيست‌محيطي بر كيفيت و سلامت مواد غذايي

  • استانداردسازي و سيستم‌هاي مديريت كيفيت، بهداشت و تضمين ايمني مواد غذايي


جهت‎گيري پژوهشي:
از آنجايي كه شير و فراورده‌هاي آن به عنوان يكي از سالم‌ترين و پرمصرف‌ترين فراورده‌هاي غذايي براي انسان به ويژه كودكان و نوجوانان و افراد سالخورده مطرح مي‌باشد، توجه به جنبه‌های کیفی و سلامت این ماده غذایی با ارزش، ضروری و اجتناب ناپذیر است، لذا انجام پژوهش‌های مرتبط با این موضوع از مهمترین فعالیت‌های در دست اقدام این گروه می‌باشد. از بین خطرات فیزیکی، میکروبی و شیمیایی موجود در واحدهای تولید شیر و فراورده‌های لبنی، آلاینده‌های شیمیایی به دلیل پيچيدگی حذف و کنترل آن‌ها در اولویت بوده و بنابراین این گروه در برنامه میان مدت، رسالت اصلی خود را بر شناسایی سريع، کنترل و حذف این دسته از عوامل خطرزا قبل و بعد از ورود آن به شیر و فراورده‌های لبنی قرار داده¬است. در اين برنامه برخي آلاينده‌هاي مخاطره‌آميز شير و فراورده‌هاي لبني از جمله آفلاتوکسین M1، فلزات سنگين نظير سرب، جيوه و کادميوم، بقاياي آفت‌كش‌ها و بقاياي ترکيبات دارويي مد نظر می¬باشد.

توانمندي‏ها:

  • طراحي و ساخت سنسور و بيوسنسور جهت كنترل كيفي مواد غذايي

  • حذف بیولوژيکی آفلاتوکسین M1 در شیر و فراورده لبنی تخمیری

  • تشخيص سريع تقلبات در مواد غذايي به ویژه شير و فراورده‌هاي لبني

  • استفاده از فناوري‌هاي نوين (نانوفناوری، زیست فناوری و ...) به منظور کاهش آلاینده¬های شیمیایی و میکروبی مواد غذایی

  • روش‌هاي پيشگيري، کنترل و کاهش انواع آلودگي¬های میکروبی و شیمیایی در مواد غذايي

  • استفاده از تکنیک پردازش تصویر، محاسبات نرم افزاری (منطق فازی، نوروفازی، رگرسیون فازی و ...) و روش¬های تشخیص الگو در طبقه¬بندی، ارزیابی و مدل¬سازی کیفیت مواد غذایی

  • تولید بسته‌بندي¬هاي نوین با هدف افزایش سلامت، ویژگی¬های کیفی و زمان ماندگاری مواد غذایی

  • ارزيابي كيفيت و سلامت غذاهاي عملگر

  • برگزاري دوره‌هاي كوتاه‌مدت و ميان‌مدت، سمينارها و كارگاه‌هاي تخصصي



آدرس: مشهد، میدان آزادی، پردیس دانشگاه فردوسی، ساختمان مرکزی جهاد دانشگاهی مشهد، پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی.
وب سایت: www.foodres.ir
تلفن: 38827139- 38832360-051
نمابر: 38827139-051

For More Information or Technical Support  Mail To webmaster@jdm.ac.ir
Copyright © 2017 JDM All Rights Reserved.